Múzeumpedagógia

Állandó kiállítás

Tárlatvezetés csoportoknak
Időtartam: 60 perc
Létszám: max. 15 fő

A múzeum kiállítási terének adottságai miatt a csoportok bejelentkezését -attól függetlenül, hogy vezetéssel, vagy anélkül tekintik meg a múzeumot-, kérjük mindenkor a látogatás előtt legalább egy héttel jelezni.

1.Bibliamúzeumi felfedező

A múzeum kiállításában a gyerekeknek szóló képeken az Ó- és Újszövetség ismert történetei jelennek meg. Ez a foglalkoztató lap segít a gyerekeknek eligazodni a Biblia sokszínű világában. A feladatlapot a szervezett csoporttal érkező gyerekek foglalkozás keretében használhatják.
A foglalkozás leírása: A gyerekek a múzeum rövid bemutatása után kiscsoportos munka során megoldják a feladatokat. Ezt követően a megoldásokat közösen ellenőrizzük, és megbeszéljük a látottakat.

Időtartam: 50 perc
Ajánlott korosztály: általános iskola 3–4. osztály részére
Kapcsolódó tantárgy: hit- és erkölcstan

2.Bibliamúzeumi állatfelfedező

Sokféle állat él az ember közelében. Így volt ez a bibliai időkben is. Ezzel a felfedezőlappal a kiállítás állatokat ábrázoló tárgyairól tudhatnak meg sok érdekességet a gyerekek.  Előbb a műtárgyakat kell megtalálniuk, majd az azokhoz tartozó feliratok alapján kell kiegészíteniük a hiányos műtárgyleírásokat. A játékos foglalkozás izgalmas keresgélést, a felfedezés örömét és sok ismeretet ígér. A felfedezőlapot a szervezett csoporttal érkező gyerekek foglalkozás keretében használhatják.
A foglalkozás leírása: A múzeum rövid bemutatása. A gyerekek feladata az állatokat ábrázoló múzeumi tárgyak megkeresése, azonosítása és a műtárgyadatlapok kiegészítése.

Időtartam: 50 perc
Ajánlott korosztály: általános iskola 4–6. osztály részére
Kapcsolódó tantárgy: hit- és erkölcstan, történelem, rajz és vizuális kultúra

3.Bibliamúzeumi kvíz

13+1 tárgy és háromszor 13+1 magyarázat. De vajon melyik a helyes? A Bibliamúzeumban látható tárgyakkal kapcsolatos TOTÓ segítségével a diákok megtudhatják azt, hogy az adott tárgyak miért kerültek be a Bibliamúzeum kiállításába, és eközben fény derül arra is, hogy milyen üzenet hordoznak a mai látogatók számára.
A foglalkozás leírása: A múzeum rövid bemutatása. A Bibliamúzeum állandó kiállításának műtárgyait kiscsoportos feladatok során azonosítjuk.

Időtartam: 50 perc
Ajánlott korosztály: általános iskola 7–8. osztály és középiskolai osztályok részére
Kapcsolódó tantárgy: történelem, hit- és erkölcstan, rajz és vizuális kultúra

A Bibliamúzeum további – gyermekek számára készülő – foglalkozásai kidolgozás alatt vannak. Kérjük, kísérje figyelemmel a honlapunkat és Facebook-oldalunkat.

Időszaki kiállítás

„Mint liliom a tövisek közt” – 20. századi magyar női képzőművészek
Időszaki kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás diákcsoportoknak

Ajánlott korosztály: általános iskola 3. osztályától fölfele és középiskola részére

A foglalkozás leírása: Milyen témák foglalkoztatták a női alkotókat? Találkozunk-e gyerekekkel, állatokkal, mesehősökkel a műveken? Milyen a madárlábú önarckép? Hogyan kapcsolódik hozzánk Munch Sikoly című képe?

A résztvevők 3-4 fős kis csoportokba rendeződve, az általános bevezető, ismertető után, irányított feladatok segítségével felfedezik a „Mint liliom a tövisek közt” – 20. századi magyar női képzőművészek kiállítást, majd ezt követően közösen megbeszéljük/értékeljük a megoldásokat.

Kapcsolódó tantárgy: hit- és erkölcstan, irodalom, rajz és vizuális kultúra

Időtartam: 30-40 perc
Létszám: max. 15 fő

A múzeum kiállítási tereinek adottságai miatt 15 fő feletti gyerekcsoportok esetében javasoljuk a csoport megbontását, és az állandó és időszaki kiállítás váltott megtekintését/ feldolgozását. Ez azt jelenti, hogy a megbontott csoportok egymást váltva, mindkét egységhez kapcsolódó foglalkozásokon részt vesznek.

Az állandó és időszaki kiállítást is érintő foglalkozás időtartama kb. 70-80 perc

Kérjük a foglalkozások iránti igényt a látogatás előtt legalább 10 nappal szíveskedjenek jelezni a bibliamuzeum@bibliamuzeum.com vagy a 061-218-0266/161-es mellék, 0630-441-9642 telefonszámokon.